Refurbishment of an attic of a single-family house from the 30s

Location Poznań, Poland
Year 2016-2018
Status Completed
Client Private
Program Interior of an apartment
Area 78 m2
Team Jola Starzak, Dawid Strębicki, Luis Gómez Soriano, Lucie Mercier, Cristina Rodriguez, Anastasiia Oksiukovska
Photography Mateusz Bieniaszczyk

The attic in the multi-family house in the Old Grunwald district was adapted into the modern and functional flat and work studio. The initial attic space was characterized by various heights of the rooms (some of them very low) and with preserved beautiful wooden ceiling and floor. The places with low ceiling were converted into a bedroom area, these with high came into existence as a kitchen, a dining room and a workspace. All rooms are multifunctional, and every room enables view through the whole attic. The way the rooms were arranged, that is the lack of a corridor and an openly situated kitchen allows to compose the functionality of the studio accordingly to the daily needs of its user. Characteristic bricks on the floor define the sleeping area, the part devoted to daily activities is determined by the wood. In order to give more freedom to the user in organizing and dividing different spaces, there is a set of different curtains allowing to split the rooms into smaller units or hide some functions like for example: storage or sleeping area. Organizing the rooms in a much better and useful way led to greater functionality of the whole attic’s space and created new spatial value of this unused part of the house.